Mire tanított engem Hawaii? II.

Gergely Györgyi

Gergely Györgyi

transzformatív coach

Mire tanított engem Hawaii? II.

Első lecke, avagy miért nem lett orrfurulyám

Megérkezésünkkor abban a szerencsében volt részünk, hogy a Pu’uhonua O Honaunau Nemzeti Történelmi Parkban épp egy hagyományőrző kulturális fesztivál vette kezdetét. Részt vehettünk a bennszülöttek által ma is szent helyként tisztelt Hale o Keawe heiaunál tartott nyitóceremónián, ami fantasztikus élmény volt!

Kipróbálhattunk ősi kézműves technikákat, masszázst, részt vehettünk különböző mesterségek bemutatóin, kóstolhattunk tradicionális ételeket, italokat, megcsodálhattuk a helyi Hula csoportok bemutatóit, tehát a legjobb időpontban a legjobb helyre csöppentünk, mert az ősi hawaii kultúra elevenedett meg előttünk.

Ugyanakkor annyi élmény, látni- és tapasztalni való volt egyszerre, amihez még óriási forgatag is párosult, hogy egy idő után úgy éreztem, telítődtem. Mivel a park az óceánparton helyezkedik el -és én már nagyon vágytam az óceánra is-, gondoltam félrevonulok egy időre belőle töltekezni. Ugyan előtte kinéztem magamnak egy bácsit akinél lehetett orrfurulyát faragni, de azt gondoltam megvár, majd ha visszatértem, nála folytatom a kézműveskedést.

Csodás élmény volt hallgatni az óceán zúgását -aminél nem tudok élvezetesebbet az agyam kikapcsolására-, szuper volt megmerítkezni benne, ami által fel is töltődtem, csakhogy…

Mire visszatértem a forgatagba, a bácsi már épp pakolt össze, befejezte aznapra a tevékenységét. Én pedig ott álltam legörbült szájjal, mert Új-Zéland óta vágytam egy orrfurulyára, amit most ráadásul magam készíthettem volna el szakavatott segítséggel, ám ezt az alkalmat elszalasztottam.

Szomorkodtam már néhány perce, amikor eszembe villant a Huna hét törvényének egyike, ami fejbekólintott:

MANAWA – azaz a MOST a cselekvés pillanata.

És azonnal elöntötte a hála a szívemet. Mert szerencsémre Hawaii az első napok egyikén tanította meg nekem, hogy legyek jelen a pillanatban. Akkor és ott használjam ki a lehetőségeimet, élvezzem amit lehet, mert különben elszalasztom.

Végtelenül hálás voltam azért, hogy ez dolog az orrfurulyával a második napon esett meg velem, mert így lehetőségem nyílt az ottlétünk alatt mindig a pillanatot megélni.

Emiatt aztán bármikor, amikor Hawaiira gondolok, látom magam előtt az óceánt, a Mauna Keát, a Tejutat, érzem, ahogy a szél az arcomba fújja a zöld homokot, érzem a virágok illatát, a számban a mangó és a papaya ízét, a talpam alatt a lávakövet, hallom a madarak énekét és az óceán zúgását, mert ez mind-mind mélyen belém égett attól, hogy ott és akkor jelen voltam, és be tudtam fogadni a csodáit.

Gergely Györgyi

Gergely Györgyi

transzformatív coach

Hasonló cikkek

Mire tanított engem Hawaii? VI.

Megerősítés Aunty Maile Napoleontól, avagy a kör bezárul A delfinekkel való találkozás után volt még egy nagy álmom. Bálnákkal találkozni. Ez azóta élt bennem, mióta láttam a Bálnalovas című filmet, ami mélyen megérintett. Azt is régóta tudom, hogy a bálnák

Tovább olvasom »

Mire tanított engem Hawaii? V.

A delfinek üzenete Rólam köztudott, hogy egy gyerekkori fulladásos élményemből következően sokáig víziszonyos voltam. Tudok úszni, de nincs vízbiztonságom. (Tehát olyan helyeken úszom általában, ahol vagy leér a lábam, ha akarom, vagy ha mély a víz, láthatok valami olyan pontot,

Tovább olvasom »

Mire tanított engem Hawaii? IV.

Ébresztő a Pu‘u Loa petroglifáknál Naplemente előtt érkeztünk arra a területre, ahonnan be tudtunk menni a lávakövekbe vésett szimbólumokhoz, emiatt szinte rohanvást kellett megtennünk a körülbelül félórás utat, hogy még lássunk valamit a rajzokból. Terenia után csörtetett az egész társaság,

Tovább olvasom »