Kapcsolatok gyógyítása

Picture of Gergely Györgyi

Gergely Györgyi

transzformatív coach

Kapcsolatok gyógyítása

Coachként gyakran dolgozom párokkal is, de másféle kapcsolatoknál (szülő-gyerek, munkatársi, baráti) is sokszor találkozom olyan helyzettel, amikor megreked, megfagy, feloldhatatlannak látszik egy-egy konfliktus mentén a kapcsolódás. Ilyenkor a legtöbb esetben a valódi kommunikáció hiánya az, ami „megbetegíti” a kapcsolatot.

Nemrég írtam valakinek, hogy az ősi Hawaii egy szeretet alapú kultúra volt. (???)

Ahol, ha bárkinek bárkivel nézeteltérése támadt, akkor összeült az egész Ohana (nagy család), és csak akkor álltak föl, ha már mindent ki- át- és megbeszéltek, amikor senkiben sem maradt tisztázatlan dolog, sérelem, neheztelés vagy bármi egyéb. Így derülhetett fény mindenki igazságára, és ez volt a valódi Ho’ oponopono.

Hiányzott a szótárukból a „betegség” szó is, mert nem volt, ami megbetegítette volna a lelkeket. (Így a testet sem…)

Mit értek tehát én a kommunikáció valódiságán? Hogy

• ahelyett, hogy teóriám (általam kigondolt, valósnak látszó elméletem) lenne a másik viselkedésével kapcsolatban, akarom látni és megérteni az ő igazságát. – Tehát befogadóvá teszem magam, és a saját kitalációim helyett, törekszem meghallani, átérezni és megérteni a másik helyzetét és nézőpontját. Nem kell, hogy egyetértsek vele. Csak beengedem az ő valóságát az enyémbe.

• majd törekszem megmutatni (nem meggyózni!) neki az én igazságomat is.

Amikor idáig jutok a klienseimmel, ezen a ponton mindig beáll néhány pillanatnyi csend.

A felfogás, a megértés, az elfogadás csendje. Ami leolvasztja az elválasztó jégfalakat, amitől nem látták egymást. Amely mentén újra ki tud csírázni a szeretet.

Szeretném hangsúlyozni: nem kell, hogy egyetértsetek.

csak engedd be a másik valóságát minden bírálat és megítélés nélkül. Csak lásd. Mert az az igazság egy szelete. Mint ahogy a te igazságod az igazság egy másik szelete.

És csak halkan jelzem, hogy az igazságnak e kettőn kívül még számtalan másik szelete is létezik… 😊

Ami fontos, hogy adjatok esélyt, teremtsetek lehetőséget a valódi kommunikációra, különben nem tud gyógyulni a kapcsolat!

Fotó: Priscilla Du Preez

Picture of Gergely Györgyi

Gergely Györgyi

transzformatív coach

Hasonló cikkek

Mire tanított engem Hawaii? VI.

Megerősítés Aunty Maile Napoleontól, avagy a kör bezárul A delfinekkel való találkozás után volt még egy nagy álmom. Bálnákkal találkozni. Ez azóta élt bennem, mióta láttam a Bálnalovas című filmet, ami mélyen megérintett. Azt is régóta tudom, hogy a bálnák

Tovább olvasom »

Mire tanított engem Hawaii? V.

A delfinek üzenete Rólam köztudott, hogy egy gyerekkori fulladásos élményemből következően sokáig víziszonyos voltam. Tudok úszni, de nincs vízbiztonságom. (Tehát olyan helyeken úszom általában, ahol vagy leér a lábam, ha akarom, vagy ha mély a víz, láthatok valami olyan pontot,

Tovább olvasom »

Mire tanított engem Hawaii? IV.

Ébresztő a Pu‘u Loa petroglifáknál Naplemente előtt érkeztünk arra a területre, ahonnan be tudtunk menni a lávakövekbe vésett szimbólumokhoz, emiatt szinte rohanvást kellett megtennünk a körülbelül félórás utat, hogy még lássunk valamit a rajzokból. Terenia után csörtetett az egész társaság,

Tovább olvasom »